U bent hier
Foefelen met statuten van Milieuadviesraad Hoegaarden
In 2016 waren er heel wat perikelen in de Milieuadviesraad van Hoegaarden (MARH). Niet alleen stapten de voorzitter én ondervoorzitter op, ook de leden van milieuvereniging Natuurpunt gaven er de brui aan. Met de verkiezing van een nieuwe voorzitter zou je denken dat de Milieuadviesraad stilaan zijn werking terug op de rails zal zetten. Alleen merken we nu op dat de meerderheid een loopje neemt met de statuten van de MARH.
Tweede landbouwraad?
Volgens de statuten zou één derde van het aantal leden vertegenwoordiger moeten zijn van een erkende milieu- of natuurvereniging. In de huidige samenstelling is er echter niemand afgevaardigd vanuit een milieu- of natuurvereniging. "Ligt het nu aan mij, of is het niet een beetje absurd om een Milieuadviesraad in het leven te roepen zónder vertegenwoordigers van milieu- of natuurverenigingen?", vraagt N-VA-fractieleider Liselore Fuchs zich af, "Daartegenover zitten er maar liefst vier vertegenwoordigers in van de landbouwsector. Is de MARH een tweede landbouwraad geworden?"
Verborgen CD&V-bestuurslid en geen vrouwen
In de milieuraad kunnen ook "Geïnteresseerde inwoners van Hoegaarden met enige deskundigheid inzake milieu en natuur" zetelen. Deze leden hebben stemrecht, in tegenstelling tot de leden die in de MARH zitten als vertegenwoordiger van een politieke fractie. Eén van de burgers die zogezegd in de MARH zit omwille van 'individuele interesse' is eigenlijk een bestuurslid van, u raadt het al, CD&V. Deze persoon zijn stemrecht kan het verschil maken. Volgens de N-VA zou hij in de statuten moeten vallen onder 'politieke vertegenwoordiger'. De bevoegde schepen lacht wat met het idee en ziet hier geen graten in.
Ook de verhouding mannen/vrouwen die in de statuten beschreven staat is niet gerespecteerd. Mannen en vrouwen moeten voor ten minste één derde vertegenwoordigd zijn binnen het aantal stemgerechtigde leden. In totaal telt de MARH 22 leden waarvan slechts vier vrouwen. En als je de politieke vertegenwoordigers niet meetelt, zetelt er slechts één vrouw in de MARH. De reactie van de bevoegde schepen: "Breng mij vrouwen aan vanuit de N-VA en dan mogen die ook zetelen van mij." Liselore reageerde verontwaardigd: "Ik kaart hier net een misbruik van de statuten aan. Dan ga ik niet gezellig meedoen in het bedrog."
Perceptie
Aangezien de MARH statutair niet in orde is, mag deze eigenlijk geen adviezen meer verlenen. Maar dat zal de meerderheid worst wezen. Zij hebben een van de belangrijkste adviesraden volledig in hun macht en kunnen nog steeds de perceptie wekken dat ze inspraak dulden in hun beleid.