U bent hier
Geen Vlaamse reflex bij Hoegaardse gemeenteraad
Hoegaarden maakt binnenkort deel uit van de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG). Een ondemocratische constructie dat gestuurd wordt door de Brusselse expansiedrift. N-VA Hoegaarden diende op 12 maart een resolutie in om de gemeente de kans te geven zich te verzetten. “Ze kunnen ons dwingen om lid te zijn van de BHG, maar niet om aanwezig te zijn” verduidelijkt gemeenteraadslid Achiel Van den Steen. Spijtig genoeg hebben de Hoegaardse gemeenteraadsleden van de traditionele partijen hier geen oren naar.
In het kader van de zesde staathervorming werd de BHG opgericht. Alle Vlaams-Brabantse gemeenten zijn er verplicht lid van. Deze hoofdstedelijke gemeenschap zou opgericht zijn om overleg te organiseren over mobiliteit,verkeersveiligheid en wegenwerken van, naar en rond Brussel.
Wat is er mis met de Brussels Hoofdstedelijke Gemeenschap?
De zogenaamde ‘gemeenschap’ zou zich buigen over gewestbevoegdheden (mobiliteit,verkeersveiligheid en wegenwerken)en is opgelegd door de federale regering. We kunnen hier spreken van een bevoegdheidsovertreding.
Daarbovenop is de N-VA er van overtuigd dat heel de constructieopgezet is om de Franstaligen een vehikel te bieden met perspectief op de uitbreiding van Brussel. Minister Milquet beschouwt de BHG als een instrument voor de“désenclavement” van Brussel. De MR zegt onomwonden: “Bruxelles estélargie”.
Is de N-VA dan tegen overleg?
Neen! De N-VA is absoluut voorstander van samenwerking over gemeenten en gewesten heen, laat dat duidelijk zijn. Zulk overleg gebeurt nu trouwens al, via zogenaamde samenwerkingsakkoorden. Maar de BHG brengt volgens de N-VA geen enkele meerwaarde met zich mee. Het overleg gebeurt beter in de huidige instellingen.
Kan de gemeente Hoegaarden er iets aan veranderen?
Neen. De gemeente Hoegaarden is van rechtswege verplicht deel uit te maken van de BHG. We hebben als gemeente zelfs geen impact op de organisatie van de nieuwe instelling. Het enige wat we wel kunnen doen is niet aanwezig zijn bij het overleg. Spijtig genoeg is de resolutie weggestemd op de gemeenteraad van 12 maart.
“We betreuren het dat de Hoegaardse gemeenteraadsleden van de traditionele partijen niet stil staan met de mogelijke gevolgen. Het verzet wordt afgedaan als een symbooldossier, maar eigenlijk is het een van de grootste miskleunen van de 6de staatshervorming”, stelt Achiel Van den Steen.