“Hoegaarden verlangt naar meer leven in de brouwerij”

Op 8 oktober 2012

“CD&V denkt dat de Hoegaardiers allemaal tevreden zijn. Ze geloven dat elke inwoner hen geweldig vindt. Maar in werkelijkheid vraagt de burger zich af of hun belangen, na 42 jaar, nog wel behartigd worden.” Hierbij neemt Liselore Fuchs geen blad voor de mond. Als gloednieuwe opkomende partij in Hoegaarden, zet N-VA de lat meteen op recordhoogte. “Noch de SP.A, noch de Open VLD zijn erin geslaagd om samen of apart de meerderheid van CD&V gedurende die jaren te breken. Dus dacht ik dat een vierde partij er wel eens verandering in kon brengen,” aldus Liselore.

Het eerste doel voor ogen is om CD&V van de troon te stoten. Twee zetels van CD&V kunnen bemachtigen, is volgens Liselore de ideale uitkomst van deze verkiezingsstrijd. CD&V is er zich van bewust dat de komst van N-VA hen stemmen gaat kosten. “Het gaat elke partij stemmen kosten, dat is logisch. Maar om te zeggen dat wij twee zetels aan hen moeten afgeven, geloof ik niet,” aldus Godelieve, “De zoon van de voorzitter van N-VA stond eerst op de Open VLD-lijst. Volgens mij zullen ze dus meer kiezers inpikken van Open VLD, dan van ons. Wij hebben 10 van de 17 zetels, en we gaan die proberen te behouden.”

Differentiëren

Maar wat heeft CD&V meer dan de oppositiepartijen die in de voorgaande verkiezingen telkens de duimen moesten leggen? “Bij ons draait het om de mensen. Dat weten de inwoners van ons dorp ook. Wij hebben een hele goede ploeg met geëngageerde en sociaalvoelende mensen. Iedereen werkt hard, ook al is dat niet altijd evident. De burgers appreciëren dat,” zegt Godelieve. Opvallend is dat elke partij in Hoegaarden dezelfde problematiek naar voren schuift. Bijgevolg willen ze allemaal gelijkaardige veranderingen brengen. Meer luisteren naar de burger staat onherroepelijk op de eerste plaats. Ook de verkeersveiligheid en de wateroverlast moeten worden aangepakt.

Maar als oppositiepartij moet je je differentiëren om een streepje voor te hebben bij de burgers. Ook Liselore Fuchs is zich ervan bewust dat ze een verschil moet maken: “N-VA heeft het voordeel dat ze het vertrouwen kan winnen van de kiezers. De andere traditionele partijen zoals de CD&V hebben de kans gehad om zich te bewijzen en iets te verwezenlijken. Wij gaan naar de verkiezingen om op te lossen waar de man in de straat van wakker ligt. CD&V gaat naar de verkiezingen om hun zetels te behouden en daar stopt het voor hen.”

2 miljoen euro

Godelieve Hardiquest (CD&V): “Wij hebben een sterke ploeg met sociaalvoelende mensen”

De jeugdwerking in Hoegaarden scheert geen hoge toppen. Vooral aan de infrastructuur van de jeugdbeweging Chiro is er nog veel werk. Hoegaarden heeft nood aan nieuwe chirolokalen en CD&V wil daar mee voor zorgen. Toch schiet dit bij Liselore en haar partij in het verkeerde keelgat: “Ze hebben zes jaar de tijd gehad om een oplossing te vinden en er is in die zes jaar niets gebeurd. In tussentijd hebben ze de jeugd wijsgemaakt dat ze geen geld en geen plaats hebben om deze lokalen te bouwen. Toch is er plaats genoeg. Daarbuiten is er twee miljoen euro geleend om het jeugdhuis Paenhuys te restaureren, dat kan allemaal. Maar er voor zorgen dat de jeugdbeweging veilige gebouwen ter beschikking heeft, dat kan dan weer niet.”

Toch slaapt CD&V nog op beide oren. Ze zijn er van overtuigd dat de concurrerende partijen niet meer te bieden hebben voor kinderen en jeugd dan zijzelf, in tegendeel. Godelieve: “Wij denken zeer zeker aan de kinderen en de jeugd. Bijvoorbeeld kinderopvang is een enorm groot probleem in Hoegaarden. CD&V heeft alles in zijn werk gesteld om een crèche te openen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Toch geven we het niet op. We gaan terug een aanvraag indienen. Het idee is om een crèche te openen waarbij ouders hun kind kunnen plaatsen aan een inkomensgerelateerde prijs.”

N-VA wil ook op cultureel vlak enkele aanpassingen doen. Hun grootste strijdpunt hierbij is om Hoegaarden en de deelgemeentes zoals Outgaarden en Meldert te voorzien van kleine culturele centra. “Er zijn genoeg gebouwen die we op deze manier nieuw leven kunnen inblazen,” overtuigt Liselore, “als we die plaatsen kunnen bundelen door overal evenementen te organiseren, zorgen we voor meer leven in de brouwerij. Dat zou fijn zijn.”

IN EIGEN WOORDEN

Liselore Fuchs (22): “Ik ben een carrièrevrouw”“Ik ben een ambitieuze en jonge vrouw die kost wat het kost haar doel zal bereiken. Dat wil niet zeggen dat ik over lijken ga. Ik ben zeker een teamspeler, zo kan je in de partijpolitiek het meeste bereiken. De ambitie is er om iets te betekenen in het leven. Het carrièrevrouwtje zit in mij.”

“Ik heb nog niet veel over het leven te vertellen, maar wat je zegt in de politiek heeft weinig waarde. Je moet vooral kunnen luisteren naar wat de problemen zijn die de mensen aanhalen zoals bijvoorbeeld een stoep die er slecht bijligt of burenruzies die blijven aanslepen. Luisteren is belangrijk, ongeacht welke leeftijd je als politicus hebt.”

“Tegenstanders willen me soms uitdagen omdat ik nog zo jong ben. Ze gaan graag met me in debat om me te testen. Maar N-VA-gezinden vinden het fantastisch dat er zo’n jonge griet opkomt in de politiek.”

 

Godelieve Hardiquest (68): “CD&V heeft me gevraagd te blijven”“Ik ben een echte Hoegaardier. Ik ben hier geboren en getogen. Na mijn schooltijd in Hoegaarden door te brengen, ben ik ook les beginnen geven in mijn dorp en vervolgens directrice geworden van de school Mariadal. Na mijn pensioen ben ik begonnen met politiek. Ik ben heel mijn leven met kinderen en mensen bezig geweest. Er voor zorgen dat mensen het goed hebben, is mijn leven. Dat is mijn belangrijkste drijfveer.”

“Voor mij was het belangrijk dat ik eerst wat levenservaring opdeed alvorens in de politiek te stappen. Ik bewonder de mensen die op zo’n jonge leeftijd de stap durven zetten. Ik zou het niet kunnen.”

“Hoelang ik er nog mee doorga is onvoorspelbaar. Ik dacht er dit jaar mee te stoppen want ik heb twee legislaturen afgemaakt. CD&V heeft me gevraagd te blijven. Er zijn de voorbije jaren enkele zwaargewichten in onze partij weggevallen. Hun kiezers zijn op een bepaalde leeftijd waardoor zij niet op twintigjarigen stemmen. Het is de bedoeling dat ze nu voor mij kiezen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is