U bent hier
Alle omwegen leiden naar CD&V in Hoegaarden
Eind november 2009 zijn de wegwerkzaamheden gestart om de verkeersas Klein-Overlaar-Stationsstraat en de bijliggende straten opnieuw in te richten. Als werkzaamheden gebeuren, is de gemeente verplicht om in die straten meteen ook gescheiden riolering te plaatsen. Zo ook in de straten van Hoegaarden.
“Tegen 2018 zal in 85 procent van onze gemeente gescheiden riolering liggen”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). “Dat is belangrijk, want Hoegaarden is gevoelig aan overstromingen. De nieuwe rioleringen houden rekening met de bebouwde oppervlakte, zodat een bepaald percentage van het regenwater tegengehouden kan worden.”
"Nuttig, maar duur en niet praktisch"
Het nut van de wegwerkzaamheden is een feit, maar het proces vraagt veel tijd. De oppositie klaagt ook aan dat alles tegelijkertijd gebeurt. “De laatste 2 jaar is alles tegelijk opengebroken, waardoor de mensen kilometers moeten omrijden”, zegt Luc Buccauw van SP.A.
Buccauw maakt zich ook zorgen over de gemeentekas. “De leningen voor de heraanleg van straten, en bijvoorbeeld het nieuwe gemeentehuis, moeten worden terugbetaald. Had men niet beter bepaald welke werken van groter belang zijn en de andere werken gespreid?”, vraagt hij.
Inmiddels is de Doelstraat afgewerkt, die is voortaan een eenrichtingsstraat voor voertuigen. De inrichting is niet naar de zin van de oppositie. “De materialen zijn mooi, maar het is niet praktisch”, zegt Freddy Mannaerts (Open VLD) die zelf in de straat woont.
“De berm ligt op dezelfde hoogte als de straat, maar dat is niet veilig voor fietsers en voetgangers. De straat ligt nu ook 20 centimeter hoger dan vroeger, hoger dan de drempel van sommige huizen. Dat is ook een probleem voor kelderramen aan de straatkant. Er moet speciale wateropvang geplaatst worden zodat het regenwater er zich niet opstapelt.”
“Absolute meerderheid hoeft niet te overleggen”
CD&V is al meer dan 40 jaar aan de macht in Hoegaarden en kan dus zonder overleg zijn beleid doorvoeren. In Hoegaarden zitten momenteel 2 oppositiepartijen in de gemeenteraad: Open VLD en SP.A. De oppositie vindt het spijtig dat ze niet meer inspraak en inzage krijgen in de dossiers.
“CD&V zet zelf geen punten op de agenda van de gemeenteraden. Alles wordt beslist in het schepencollege”, zegt Buccauw (SP.A). “Men luistert wel naar ons in de gemeenteraad, maar men doet er niets mee”, stelt Mannaerts (Open VLD). “De gemeenteraden zijn administratief geworden.”
Open VLD en de N-VA, in oktober ook op de lijst, halen aan dat ook de burger weinig geconsulteerd wordt. “CD&V doet maar wat ze wil, bijvoorbeeld een windmolenpark in Outgaarden. Dat is pas na groot protest van de bewoners afgevoerd”, zegt Achiel Van den Steen (N-VA).